torstai 16. joulukuuta 2021

Luukku 16: Elävyyttä kuvien taustalle

 


Joulukuun puolessa välissä mennään jo! Hui!
Valitettavasti mun oli pakko jättää kaksi luukkua välistä kiireitteni takia, mutta tänään taas jatketaan. Viikon päästä oonkin jo joululomalla, ihanaa! Joko teillä on alkanut loma?

Tämän päivän luukussa vinkkaan muutaman niksin kuvien elävöittämistä varten. Tällä kertaa puhutaan taustasta, itse nuken asennoista ja rekvisiittojen käytöstä voit lukea luukuista kaksi ja neljä.

Aukko

Tästä puhuinkin jo siimakuvapostauksessa, mutta aukon säätämiseen (eli f-arvoon) kannattaa ehdottomasti tutustua! Isolla aukolla (pieni numero) tausta jää sumeaksi, pienellä (iso numero) kuva on tarkempi laajemmalta alueelta. Tässä siis asia todella yksinkertaistetusti, kokeilemalla oppii!
Mieti kuvatessasi, mitkä alueet haluat tarkoiksi. Liiallista taustan sumennusta esimerkiksi joillakin puhelimen kameran filttereillä pyrkisin välttämään.
Alla vielä havainnollistava esimerkki aukon käytöstä.
Bokeh

Jos joku taustajuttu on mun suosikki niin se on ehdottomasti bokeh! (tämän on ehkä joku saattanut huomatakin)
Bokehilla siis tarkoitetaan tarkennuksella ja aukolla luotua taustaa, jossa valo muodostaa ympyröitä. (onpa kömpelö selitys) 
Varsinkin joulukuvissa käytän surutta naapureiden jouluvaloja hyödyksi, sisällä myös omat valosarjat ovat olleet ahkerasti käytössä. Alla muutama esimerkki niin ulkoa kuin sisältäkin.


Toisaalta välillä efektin voi saada aikaan ihan luonnossakin, esimerkiksi auringon ja puiden avulla, kuten allaKuvanmuokkaus

Taustan voi tietysti tehdä kokonaan tai osittain kuvanmuokkauksen avulla. Kyseinen keino vaatii jo jonkin verran harjoittelua ja taitoa, mutta esimerkiksi Annikalla on (jälleen) loistavia esimerkkejä tästä. Mä en ole tätä vielä liiemmin tehnyt, mutta alla näkyy yksi esimerkki taustan parantelusta kloonaustoiminnolla.Valon lisääminen

Aina aurinkoa ei näy, tai sen säteet osuvat väärään paikkaan. Onneksi tällekin voi tehdä jotain! Monissa kuvanmuokkausohjelmissa on mahdollisuus lisätä valonsäteitä tai esimerkiksi valolaikkuja (en keksinyt parempaa suomennosta termille "light leaks") Jos haluat realistisen kuvan, kannattaa muokkaustren kanssa olla varovainen, valtava määrä auringon säteitä ei näytä kovin aidolta muuten täöysin harmaassa kuvassa. Alla taas esimerkkejä.


Tässä vasemmanpuoleiseen on lisätty valoa iPiccy-ohjelman työkalulla "light leaks" (löytyy textures-valikosta). Taustalla olevia jouluvaloja on lisätty kloonaustoiminnolla, josta lisää täällä)
   
Tässä valoa on lisätty (vasemmanpuoleiseen) iPiccy-ohjelman työkalulla "shine" (löytyy basic-valikosta)


Tässäpä muutama yksinkertainen keino, toivottavasti näistä on apua!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pienetkin sanat piristävät päivää, joten jätäthän palautetta rohkeasti! <3