lauantai 4. joulukuuta 2021

Luukku 4: Siimakuvien ottaminen

 


Moi taas!
Blogin kaikkien aikojen luetuin postaus on postaus siimakuvien ottamisesta. Postaus alkaa olla jo melko vanha, ja olen kehittynyt tässä touhussa sen verran, että halusin kirjoittaa tästä uudestaan. Moni asia on pysnyt tosin samana, joten suurta eroa edelliseen postaukseen tässä ei taida olla.
Aloitetaan jälleen ihan perusjutuista.

Miksi ottaa siimakuvia?
  • Siimat auttavat nukkea pysymään tasapainossa. Toisaalta ne mahdollistavat myös liikkeen tuomisen kuvaan (esimerkiksi hyppy) tai fantasiamaisempien elementtien ilmentämisen (esimerkiksi lentäminen)
  • Vaikka yleisesti puhutaan siimakuvista, voi siiman sijaan/lisäksi käyttää myös ompelulankaa, rautalankaa tai vahvempaa lankaa. Siimaa suositaan jo ihan siksi, että läpikuultavuutensa takia se on helppo muokata pois kuvista. Rautalankaa suosin erilaisten pikkutavaroiden kanssa, sitä on helppo väänellä ja käännellä haluttuun muotoon. Paksumpaa lankaa voi käyttää esimerkiksi raskaampien tavaroiden leijuttamiseen. (huonekalut tms)


  • Itse saan ispiraatiota esimerkiksi Annikan ja Janen kuvista.
  • Muista kuitenkin, että siimakuvia ei ole pakko ottaa! Vaikka monet siimaa hyödyntävätkin, voi nukkeja kuvata myös muilla tavoin. Kuvat ilman siimojen käyttöä eivät ole yhtään sen huonompia kuin kuvat siimojen kanssa. 
Alkuvalmistelut
  • Suunnittele kuva huolella valmiiksi: mitä haluat tapahtuvan, millaiset vaatteet nukella on, onko nukkeja useampi, mitä esineitä tarvitset avuksesi. (telineet siimoille, korokkeet, propit jne)


  • Suunnittele ja testaa mahdollisuuksien mukaan myös teknistä toteutusta. Siiman voi kiinnittää nukkeen esimerkiksi olkapäihin. Jos nukke on lähempänä vaaka- kuin pystyasentoa, myös esimerkiksi nilkkoihin voi laitaa siimat. Varmista, että solmut pysyvät ja että nukke on vakaa siimojen varassa.
  • Pakkaa kaikki tarvitsemasi tavarat helposti saataville ja varustaudu itse niin, että jaksat kykkiä ulkona (tai sisällä) kauankin, jos tarve vaatii.


  • Mitä huolellisemmin alkuvalmistelut on tehty, sitä paremmin ja nopeammin itse kuvaustilanne yleensä sujuu!
Itse kuvaaminen
  • Valitse kuvauspaikka tarkkaan. Mikäli et käytä mitään telinettä siimoille, etsi paikka jossa siimat saa sidottua hyvälle korkeudelle. (puiden alimmat oksat toimivat usein) Kuvakulmalla ja rajauksella tekee jo paljon, joten liian kauaa ei kannata täydellistä kuvauspaikkaa hakea.
  • Itse aloitan asettelemalla nuken paikoilleen, sillä se helpottaa rekvisiittojen asettelua. Esimerkkejä nuken tukemiseen löydät edellisestä luukusta. Itse käytin tässä kuvassa sukkapuikkoja ja ihan tuota lumihankea, jotta Louna pysyi paikoillaan.
  • Asettele rekvisiitat ja muu tilpehööri paikoilleen. (Tässä kuvassa en itse asiassa käyttänyt siimaa ollenkaan, vaan käytössäni oli rautalanka)

  • Sitten kun kaikki on aseteltuna, voi alkaa ottamaan kuvia! Kannattaa käyttää erilaisia kuvakulmia ja etäisyyksiä paljon, jotta sitten myöhemmin on valinnanvaraa. Instagram myös esimerkikis rajaa julkaisuja sen verran paljon, että ihan täydellisillä rajauksilla kuvia ei kannata ottaa, mikäli ne haluaa kokonaisina julkaista. Jätä siis varaa rajauksille!
  • Kameran asetuksista sen verran, että kannattaa kuvata isolla aukolla, sillä syväteravyys lyhyt. Tämä tarkoittaa sitä, että tausta on sumeampi ja tarkennus paremmin itse nukessa. 

Muokkaaminen
  • Muokkaustapoja on monia, ja niin myös sovelluksia, joita muokkaamiseen käytetään. Itse käytän selaimessa toimivaa iPiccya ja tietokoneelle ladattavaa Gimpiä. Adoben Photoshoppia muistuttava selaimella toimiva ilmasohjelmisto Photopeaa olen myös kokeillut pari kertaa. Puhelimella esimerkiksi Snapseed on ihan näppärä, vaikka ainakin omasta mielestäni tietokoneella saa tarkempaa ja parempaa jälkeä aikaan. Tässä postauksessa näytän, miten muokkaan kuvat iPiccylla.
  • Siimojen ensisijaiseen poistamiseen käytän kloonaustyökalua. Sekä iPiccysta että Gimpistä se löytyy nimellä "clone". Photopeassa samankaltainen työkalu on "spottikorjaussivellin", Snapseedissa "retusointi". 
  • Muokkaus toimii siten, että valitset kohteen, jonka haluat kopioida siiman päälle. Alue kannattaa valita vaikka ihan siiman vierestä, jotta se on mahdollisimman samansävyinen eikä erotu taustasta. Valittu kohta on tuo vihreä pallo. Valkoinen pallo on se, mihin kohtaan valittu alue kopioituu. Alueen ei kannata olla kovin suuri (itse käytän enimillään sivellinkokoa 13), ja usein mennäänkin ihan pikseleillä leikkimiseen. Muokkaaminen vaatii kärsivällisyyttä!

  • Kun kaikki siimat on poistettu näkyvcistä, voi niistä mahdollisesti jääneitä jälkiä vielä koettaa häivyttää blurraamalla. Blurrauksen kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä liika blurraus näyttää jo aika ikävältä ja tekee kuvasta kovin sumean. Blurrauksen lisäksi kuvaa voi muokata tietysti muutenkin. (esimerkiksi terävyys, valot ja varjot, kylläisyys, käyrät jne)


Tässä ottamani kuva ennen ja jälkeen muokkauksen: 



Sitten kun kuva näyttää mieleiseltä, olet valmis! Laitan tähän alle nyt esimerkkejä omista muokkauksistani, osassa kuvissa näkyy myös oma siimatelineeni kotipihalla kuvatessa, eli kahden tuolin varaan tasapainotettu harjanvarsi :D
Jotkut kuvista löytyvät myös viime postauksesta.



Liikablurrattu versio (syksy 2020), 
ja uudelleenmuokkaus paremmilla taidoilla (joulukuu 2021)
 




Toivottavasti tästä postauksesta oli jotain hyötyä, kommenteissa saa kysyä lisää, mikäli jokin jäi epäselväksi!




Ps. Olethan muistanut osallistua arvontaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pienetkin sanat piristävät päivää, joten jätäthän palautetta rohkeasti! <3